kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

LF Maasroute

beeldmerk LF Maasroute

De LF Maasroute is de eerste LF icoonroute, geopend op 25 april 2019. Afgeleid LF3 Maasroute en LF12 Maas- en Vestingroute werd een nieuw tracé vastgesteld, in nauw overleg met regionale en lokale stakeholders. Inzet: optimale beleving van het stroomgebied van de Maas. Het resultaat is een prachtige, afwisselende route.

De LF Maasroute vormt het Nederlandse deel van de internationale Maasfietsroute, EuroVelo 19. De fietser kan hiermee vanaf de bron bij Langres de volledige loop van de Maas fietsen.

Nieuwe bewegwijzering
bordje MaasrouteGoede doorgaande bewegwijzering is één van de pijlers van de nationale icoonroutes. De bestaande uitvoering van LF-bewegwijzering dateert al van 1989. De transitie van het LF-netwerk is hét moment om de bewegwijzering aan te pakken. Routepunt VVV Zuid-Limburg startte in september 2018 met het plaatsen van de eerste nieuwe bordjes, gevolgd door de andere regio's. Het Fietsplatform coördineerde de uitvoering en bewaakt de continuïteit en uniformiteit. Met de nieuwe bewegwijzering is nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen van de fietser (eenvoudiger én duidelijker) en de regionale beheerders (compacter).  

Gemak met eigen website, gids en route-app
Naast de verbeterde tracering en nieuwe routebordjes is er ook een handige fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen meertalige website: www.lfmaasroute.nl ontwikkeld. Doordat overal is aangesloten op de knooppuntroutes kan makkelijk aangehaakt worden op de LF Maasroute, bijvoorbeeld met lokale themaroutes.

Er is een mooi voorbeeld hoe regiopartners de landelijke route op regionaal niveau extra boost en beleving geven. Routebureau Noord- en Midden-Limburg en Routepunt Visit Zuid-Limburg plaatsten in samenwerking met kunstenaar Patrick Kusters, de Provincie Limburg en tien gemeenten opvallende blow-up kunst.

Ervaringen fietsers 
Het enthousiasme over de LF Maasroute is groot. Lees hier enkele reviews

"Genoten van deze fietsroute! Onderweg een uitstapje gemaakt naar het eiland Tiengemeten. De route is goed bewegwijzerd. Het boekje met routekaarten is een mooie aanvulling."

"Prachtig om in 7 dagen op de fiets de verschillende landschappen van Nederland te ontdekken. Alsof ik al fietsend door m'n aardrijkskundeboek van vroeger blader. De contrasten van ons land komen prachtig tot hun recht. Enerzijds de rust en stilte van de Maasduinen, ontstaan in lang vervlogen tijden, en anderzijds de 24-uurs hectiek van de Maasvlakte, als beeld van de huidige tijd."

"Fantastisch! Het onderweg zijn, het hartelijk welkom bij steeds een ander B&B, de lekkere koffie onderweg, het landschap dat steeds veranderde, evenals de cultuur en eetgewoontes! We hebben er van genoten!"