kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Erfgoed Brabant

IN GESPREK MET ANNE-WIL MARIS | ERFGOED BRABANT foto Anne-Wil Maris

Anne-Wil Maris, projectleider bij Erfgoed Brabant en programmamanager van de Zuiderwaterlinie, vertelt over de aansluiting bij de LF Waterlinieroute.

1. Het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie maakt deel uit van de nieuwe LF Waterlinieroute. Wat maakt de Zuiderwaterlinie uniek?

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Door de eeuwen heen is water zowel vriend als vijand geweest. Het onder water zetten van land was een verdedigingsmiddel om vijanden te slim af te zijn. Maar, waar vroeger veldslagen plaatsvonden, genieten inwoners en toeristen nu ieder op hun eigen manier van de vestingsteden en hun ommeland. In de Zuiderwaterlinie maken we de historie zichtbaar en beleefbaar en leggen we de verbinding tussen het verleden én de toekomstige maatschappelijke opgaven. Deze verbinding en de relatie van de 11 vestingsteden en de ruige of juist gecultiveerde ommelanden maakt het zo uniek.

2. Wat zijn de meest iconische plekken langs het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie?

De Zuiderwaterlinie heeft veel gezichten. Naast maar liefst 11 forten en vestingsteden, kan je struinen door de linienatuur of al fietsend genieten van mooie vergezichten. Vandaag de dag kun je in West-Brabant nog veel forten, vestingsteden en andere historische plekken bezoeken. Enkele iconische plekken zijn Fort de Roovere in Halsteren bij Bergen op Zoom,  Fort Sabina bij Willemstad (of de vesting van Willemstad zelf natuurlijk), Vesting Klundert en Lunet aan de Donge bij Geertruidenberg. Maar, er valt nog veel meer te bespeuren, bekijken en beleven.

3. Op welke manier kunnen partners van de LF Waterlinieroute elkaar het beste versterken?

De partners van de LF Waterlinieroute kunnen elkaar het best versterken door aansluiting bij elkaar te zoeken en samen een verhaal te vertellen. Een verhaal dat vertelt over de verschillende verdedigingslinies die Nederland rijk is. Het belang van deze werken en verhalen voor het ontstaan van Nederland zoals we dat nu kennen. Met dit unieke verhaal krijgt iedereen die de LF Waterlinieroute fietst een compleet beeld van dit deel van onze geschiedenis en dit bijzondere gebied.