kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

LF Kustroute

Beeldmerk LF Kust genomineerdBij de LF Kustroute zijn de bestaande routes LF1 Noordzeeroute en LF10 Waddenzeeroute gecombineerd tot één doorgaande route tussen Cadzand-Bad en Bad Nieuweschans. De route is onderdeel van de internationale NorthSea Cycle Route; EuroVelo 12.

Het doel is: één toproute langs de Noordzee- en Waddenzeekust in Nederland en het versterken van de koppeling met de Waddeneilanden.

Het concept projectplan met tracévoorstel van de LF Kustroute is eind oktober 2019 tijdens een meeting met regionale partners goedgekeurd. Daarna kwam de focus te liggen op de uitwerking van het projectplan: opdrachten tot herbewegwijzering uitzetten en starten van de productontwikkeling. De geplande fysieke opening is met het oog op het coronavirus geannuleerd. Op 10 juli is de route online gelanceerd.

Bewegwijzering
De transitie van het LF-netwerk is hét moment om de bewegwijzering aan te pakken. Met de nieuwe bewegwijzering is nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen van de fietser (eenvoudiger én duidelijker) en de regionale beheerders (compacter).  

Naast de verbeterde tracering en nieuwe routebordjes is er ook een handige nieuwe fietsgids, bijbehorende gratis app én een eigen website: www.lfkustroute.nl.

Als eerste LF-icoonroute zijn er juni 2021 voor de LF Kustroute speciale LF-weekendtochten gelanceerd. Deze geven fietsers extra keuzemogelijkheden. En ze geven regio's de gelegenheid om letterlijk en figuurlijk aan te haken bij een LF-icoonroute.

Ervaringen LF Kustroute fietsers
Veel fietsers verkenden al de nieuwe LF Kustroute. Hieronder enkele ervaringen. Vakantiefietsers Laura en Irene verkenden de route, posten dagelijks hun foto's en verhalen op Twitter, Facebook en Instagram, en schreven een leuke blog.

"Geweldige route om te fietsen. Het fietsen door de verschillende duinland-schappen en daarnaast het totaal andere landschap in Friesland en Groningen. Ben zeker nog een keer van plan om de route vanuit Bad Nieuweschans te fietsen."

"Hele mooie route met wisselende landschappen. Van de duinen naar de dijken. Je passeert unieke natuurgebieden. Al met al een geweldige ervaring. Smaakt naar meer."

"De Kustroute is fantastisch uitgepijld, zeer mooi fietsen tussen de duinen en vele natuurgebieden. Veel horeca aanwezig. Over de Afsluitdijk; met de bus prima geregeld. Een prachtige ervaring en zeker een aanrader."