kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Meldpunt Routes

logo meldpuntroutes.nlVanaf begin december 2019 is meldpuntroutes.nl in de lucht. Meldpuntroutes.nl vervangt het bestaande BordjeWeg en MeldpuntWandelen. Fietsers en wandelaars kunnen zo op één plek eenvoudig een melding doen over zowel een fietsroute als wandelroute. Netwerkbeheerders ervaren ook meer gemak en efficiency, omdat zij maar met één systeem hoeven te werken. 

Gestart in 2010
De geschiedenis van het Meldpuntroutes.nl gaat terug naar najaar 2010. Toen zijn we gestart met het meldsysteem bordjeweg.nl. Hier kwamen ongeveer 1400 meldingen op jaarbasis binnen. Netwerkbeheerders kregen rechtstreeks bericht van een melding. In 2018 werd de 10.000e melding via dit systeem opgelost. Het Fietsplatform monitort achter de schermen de resultaten op goede en tijdige afhandeling. Het oplossingspercentage van meldingen is de afgelopen jaren gestegen. Zusterorganisatie Wandelnet had een eigen meldsysteem: meldpuntwandelen.nl, met een bredere focus wat betreft soorten meldingen (bijv. ook over blokkades of over de routebeschrijving in de routegidsen).

Samen met netwerkpartners inventariseerden we de mogelijkheden om bordjeweg.nl te verbeteren en te komen tot één gezamenlijk meldsysteem. Insteek is om zowel de voorkant als de achterkant  van de fiets- en wandelsystemen te koppelen. Dat is dus meldpuntroutes.nl geworden.

Monitoring
Ook nu blijven we het onderhoud monitoren. Wanneer meldingen lang open staan zullen wij de betreffende onderhoudsinstantie benaderen. Dit alles om te stimuleren dat onderhoud goed wordt uitgevoerd. Het oplossingspercentage en de oplossingstermijn nemen we mee in de Kwaliteitsmonitor fietsregio's.