kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Uitkomsten Fietsvakantieonderzoek

Gepubliceerd op dinsdag 16 april 2019


leeftijd LF-fietsersHet grootste deel (79%) van Nederlanders die in 2017 of 2018 fietstrektocht in eigen land ondernamen, gebruikten daarbij wel eens een LF-route. Een LF-gebruiker gaat gemiddeld ruim 10 dagen op pad, fietst per dag gemiddeld 71 kilometer en geeft per persoon per dag ongeveer 47 euro uit. Belangrijkste redenen voor het gebruik van een LF-route zijn het gemak en de goede ervaringen in het verleden. Dit zijn enkele uitkomsten van het Fietsvakantieonderzoek dat De Afdeling Onderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van het Fietsplatform.

Profiel LF-fietser
De LF-fietser is gemiddeld 59 jaar oud, de grootste groep is tussen de 50-60 jaar (32%) en tussen de 60-70 jaar (39%). Meestal fietsen LF-gebruikers met hun partner (51%) of alleen (21%). Kamperen is relatief populair onder de LF-gebruikers; 55% stond tijdens de laatste fietstrektocht met een tent op een camping. Maar ook Vrienden op de Fiets (28%), een hotel of pension (23%) of een B&B (19%) zijn populair onder de LF-fietsers. Een gemiddelde fietstrektocht op een LF-route duurt 10 dagen, de gemiddelde binnenlandse vakantieganger gaat ruim 6 dagen op vakantie (CVO april-sept 2018).

Activiteiten
Fietsen is uiteraard de hoofdactiviteit tijdens een fietsroute op een LF-route, maar het merendeel van de respondenten onderneemt – naast fietsen – ook andere activiteiten. Zo gaat 64% één of meerdere keren uit eten, bezoekt 37% bezienswaardige gebouwen of monumenten en doet 30% een natuurgebied aan.

Bestedingen
LF-gebruikers geven tijdens hun fietstrektocht gemiddeld 47 euro per persoon per dag uit. Dit komt neer op 438 euro per persoon per vakantie. Ter vergelijking: een gemiddelde binnenlandse vakantieganger geeft 27 euro per persoon per dag uit en 199 euro per vakantie (CVO april-sept 2018). In totaal wordt per jaar ongeveer 50 miljoen euro uitgeven aan fietstrektochten op een LF-route.

Bekendheid en gebruik routes
Ruim 6,6 miljoen Nederlanders (39% van alle Nederlanders) kennen de LF-routes, maar ze kennen ze vaak niet bij naam (CVTO 2018). Onder de Nederlanders die de afgelopen twee jaar een fietstrektocht over een LF-route maakten zijn de Noordzeeroute (39% gebruikte deze route), de Maasroute (24%) en de Zuiderzeeroute en/of de Midden-Nederlandroute (beide 23%) het populairst.

Klik voor: