kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Samen werken aan fietsen - terugblik 2021

Gepubliceerd op maandag 20 december 2021

Samen werken aan fietsen - terugblik 2021

Het einde van het jaar nadert. Traditiegetrouw een moment om terug te blikken. Ondertussen werken we hard om Nederland het beste recreatieve fietsland te laten zijn, nu en in de toekomst. Stappen die we met onze partners en vrijwilligers in 2022 graag willen zetten. Ga je mee langs enkele mooie resultaten? We geven alvast een voorproefje op het complete Activiteitenoverzicht dat in januari volgt.

Een nieuwe telg in de familie
Misschien wel het hoogtepunt was de komst van de vierde LF-icoonroute: de LF Waterlinieroute. Een samenwerkingsproject pur sang, waarvoor dank! 410 kilometer Nederlands erfgoed op wereldniveau: met eigen website, fietsgids en app. Lees vooral ook het inspirerende reisverslag van Laura en Irene. Nu, een half jaar later, staat de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO werelderfgoedlijst, stroomt de mailbox vol met positieve reacties van fietsers, en als kers op de taart was er de nominatie ‘Fietsroute van het Jaar 2022’.

De websites van de LF Maasroute, LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute zijn verder verbeterd. Het is een herkenbare reeks, een echte familie. Routebureau Groningen kreeg de primeur voor de eerste LF-weekendtochten. Ideaal voor fietsers om op regionaal niveau te proeven aan de route. En regio's kunnen zo letterlijk en figuurlijk aanhaken bij een LF-icoonroute. Laten we samen het aanbod in 2022 uitbreiden.

Virtueel rondje
Hoewel we elkaar voornamelijk online zagen, bleef het delen van goede plannen en kennis gelukkig niet uit. We bespraken ideeën voor een kwaliteitsimpuls van de fietsinfrastructuur met provincie Utrecht. Onze steuncampagne voor Fietsers Welkom! werd breed gedragen door provincie Zeeland, en door ondernemers zeer gewaardeerd. Samen fietsen kon tijdens een bezoek aan provincie Drenthe. In gesprekken met Overijsselse routebureaus keken we hoe de recreatieve fietser zo min mogelijk last heeft van de bestuurlijke impasse in de provincie.

Samen voor de fiets
Borgen van aandacht voor het recreatief (en sportief) fietsen doen we met name binnen Tour de Force. Verder dachten we mee bij het Nationaal Toekomstbeeld fiets, brachten onze standpunten in bij het Nationaal Fietscongres en initieerden een gesprek met Natuurmonumenten. In de belangenbehartiging trekken we nauw op met de Fietsersbond. Zo ook in 2021 bij de petitie tegen verplichte reservering voor de fiets in de trein, het dossier Afsluitdijk en - heel actueel - het veer bij Hoek van Holland.

Data van onschatbare waarde
Samen met Wandelnet beheren we meldpuntroutes.nl, afgelopen jaar ‘goed’ voor 3.340 fietsmeldingen. Binnen de routedatabank worden krachten gebundeld met NTFU en KNHS. Eind 2021 zijn de eerste datakoppelingen met mountainbike- en ruiterroutes gelegd. Waardevol voor de ruim 300 accounts, met ontsluiting naar honderdduizenden eindgebruikers. De toepassingen zijn zeer divers.

Meten is weten
Het grote Fietsvakantieonderzoek gaf ook dit jaar weer betrouwbare cijfers over fietsvakanties in Nederland. De populariteit van fietsvakanties is enorm groot en de invloed van corona duidelijk merkbaar. In 2020 gingen 2,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie in eigen land. Goed voor 413 miljoen euro aan bestedingen. Mooi om de verjonging van de doelgroep te zien. Een fietsvakantie is voor iedereen! Onlangs is een nieuw, nog uitgebreider Fietsvakantieonderzoek gestart. Nuttige cijfers werden in Maatwerkrapporten en factsheets Recreatief fietsen aan provincies voorzien. We werkten aan nieuwe kwaliteitscriteria en zetten een nieuw gebruikersonderzoek op.

Over de grens
De belangstelling voor de Nederlandse fietsroutestructuur is groot. Op verzoek gaven we presentaties aan Greater Manchester, SchweizMobiel en een Hongaarse overheidsdelegatie. Ook inspirerend: de EuroVelo Cycling Tourism Conference in Barcelona. Sprekers van UNWTO en WHO gaven een krachtige duiding op de betekenis van fietstoerisme in relatie tot actuele thema’s klimaat en gezondheid.

Inspiratie voor iedereen
Trots zijn we op de vernieuwing van onze publiekssite nederlandfietsland.nl. Je hebt hem vast al gezien! ‘Onder de motorkap’ liggen technische verbeteringen en een koppeling met een nieuw routebeheersysteem. Gloednieuwe Ontdek-pagina's bieden volop inspiratie. Onze consumentennieuwsbrief heeft bijna 23.000 abonnees. Groot bereik hebben we ook via de social media kanalen en thematische mini-campagnes.

Nieuw in 2021 waren de traptrip fietsroutes, bedoeld voor jonge gezinnen. Voor Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn gratis downloadbare traptrip minigidsen ontwikkeld met alles voor de tochtplanning. Heb je belangstelling voor traptrip routes in jouw regio? We sparren er graag over. Ook ideaal voor tochtplanning is de LF Basiskaart. In 2020 was hij uitverkocht. Daarom dit jaar extra vroeg een actuele editie.

Samen in 2022
Terugkijkend hebben we mooie dingen bereikt. Een hartelijk dankjewel is er voor onze vrijwilligers en de partners waarmee we mochten werken aan het recreatief fietsen in Nederland. We kijken uit naar een prettige samenwerking in 2022!

Afsluitend een onmiskenbaar beeld: ons team via Teams. We ronden het jaar weer thuiswerkend af – wat flexibiliteit en veerkracht vraagt van iedereen. Maar thuis of op kantoor: we blijven ons met veel inzet, plezier en overtuiging inzetten voor Nederland Fietsland. Immers, op de fiets beleef je Nederland op z’n mooist.

Alle goeds voor 2022 namens het Fietsplatform team!