kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Ook uit ADFC Radreiseanalyse blijkt: veel nieuwe vakantiefietsers in 2020

Gepubliceerd op maandag 22 maart 2021

Ook uit ADFC Radreiseanalyse blijkt: veel nieuwe vakantiefietsers in 2020

Jaarlijks brengt de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club (ADFC) de Radreiseanalyse uit. Editie 2021 is onlangs verschenen. Een lijvig onderzoek boordevol cijfers over fietsvakanties in Duitsland. Net als in ons recente fietsvakantieonderzoek blijkt dat ook in Duitsland een groot deel van de vakantiefietsers in 2020 voor het eerst op fietsvakantie ging. Door corona is duidelijk een nieuwe doelgroep aangeboord. Ook interessant in de Radreiseanalyse: EuroVelo 15 Rijnfietsroute tussen Andermatt en Hoek van Holland is terug in de top 10 van populairste langeafstandsfietsroutes.

ADFC ziet dat afgelopen jaar de toeristische sector weliswaar hard getroffen is, maar dat het fietstoerisme veerkrachtig blijkt. Ondanks alle beperkingen en kortere vakantieperiodes besloten in totaal 3,5 miljoen Duitsers in 2020 op fietsvakantie te gaan, van wie meer dan de helft voor het eerst. ADFC-toerismedeskundige Janine Starke: "De grote groep die voor het eerst op fietsvakantie ging, laat een groot potentieel zien. Ze waren namelijk zeer tevreden en 82% zou een fietsvakantie aan anderen aanbevelen. Ook voor 2021 staan fietsvakanties weer hoog op de agenda: meer dan driekwart van de vakantiefietsers wil weer op fietsvakantie. En van degenen die in 2020 niet gingen, overweegt iets minder dan de helft het voor dit jaar."

Opvallend is ook dat voor bijna 50% het besluit tot een fietsvakantie pas een maand of zelfs een week voor vertrek werd genomen. Het is geen verrassing dat de belangrijkste reisperiode verschoof van mei/juni naar juli/augustus als gevolg van de eerste lockdown. Voor ongeveer 40% van de vakantiefietsers was de fietstocht een vervanging voor een uitgestelde of geannuleerde reis, en voor meer dan de helft was het zelfs hun hoofdvakantie.

EuroVelo 15 Rijnfietsroute terug in top 10
Vast onderdeel van de Radreiseanalyse is de top 10 van meest populaire langeafstandsfietsroutes. De Elbe-fietsroute staat aan de top, gevolgd door de Wezer-fietsroute, de Oostzeekust-fietsroute, de Main-fietsroute en de Donau-fietsroute. De Rijnfietsroute, EuroVelo 15, is met een tiende plaats terug in de top 10. De route loopt tussen  Andermatt en Hoek van Holland. Het Nederlandse deel wordt gevormd door de Rijnroute die bij Millingen start. Onlangs bleek uit statistieken van ECF dat EuroVelo 15 op eurovelo.com de populairste route is.

> lees alles over de Radreiseanalyse 2021

Bron: ADFC