kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Ons verhaal van 2020 - terugblik op een bijzonder jaar

Gepubliceerd op vrijdag 18 december 2020

Ons verhaal van 2020 - terugblik op een bijzonder jaar

Op weg naar de laatste dagen van het bijzondere 2020. Een jaar met uitdagingen, waarin we nieuwe ritmes moesten vinden, zakelijk maar ook privé. ‘Samen’ kreeg nog meer lading en betekenis. Met de nodige veerkracht hebben we er samen met onze partners en vrijwilligers voor gezorgd dat de kwaliteit van het unieke landsdekkende routenetwerk goed op orde is gebleven, en dat ondanks - of soms ook 'dankzij' - corona er volop is gefietst. Dat merken we aan de reacties van fietsers, een groeiende community en de betrokkenheid van partners en ondernemers. Maar ook aan de cijfers en trends. Graag geven we alvast een voorproefje op de uitgebreide terugblik die volgend jaar volgt. We komen dan ook met nieuwe cijfers over fietstrektochten.

Meters maken
Het jaar begon met de goedkeuring van de projectplannen van de LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute. Na de LF Maasroute tijd om meters te maken met deze twee LF-icoonroutes. Ondertussen werden bij PDOK ook flinke stappen gezet. Door diverse vernieuwingen in de webservices van de fiets- en wandelroutes is de data nog actueler. De gezamenlijke routedatabank.nl van Fietsplatform en Wandelnet is al langere tijd dé basis voor fiets- en wandelroutedata. Net zoals meldpuntroutes.nl dat is voor alle meldingen rondom bordjes en markering. De netwerkbijeenkomst rondom het thema Meten is Weten tijdens de Fiets en Wandelbeurs was de laatste waarin we elkaar fysiek in groot gezelschap ontmoetten. De mini publiekscampagne Mijmer Maandag werd in het leven geroepen en nederlandfietsland.nl biedt sindsdien alle informatie rondom corona en fietsen.

Vaker fietsen door coronacrisis
Een bijzondere start is het voor nieuwe collega Jan-Joost van Eeuwijk. Midden in de eerste golf begon hij officieel als projectleider routes, waarbij hij met name de transitie van het LF-netwerk naar LF-icoonroutes gaat begeleiden. Onderzoeksinstituut KIM stelt op basis van een enquête onder ruim 2000 Nederlanders dat één op de vijf vaker gaat lopen of fietsen door de coronacrisis. En wat is er dan lekkerder dan onderweg stoppen voor een kopje koffie met wat lekkers? Helaas moest de horeca zijn deuren sluiten. Omdat horeca en logies onmisbaar zijn voor het fietstoerisme in Nederland, hebben we de aangesloten Fietser Welkom! ondernemers een gratis deelname of verlenging in 2021 aangeboden.

Online lanceringen
Geen feestelijke opening op locatie, maar wel een mooie online lancering voor de LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute. Mede door de versoepelingen in ons land pakten veel mensen de fiets en (her)ontdekten het vakantiefietsen. Laura en Irene namen fietsend Nederland mee bij het vakantiefietsen. Iets dat de campagne ‘Hier moet je zijn’ vanuit breed perspectief doet. Een mooi initiatief om te omarmen. In België is onze transitie van netwerkfunctie naar LF-icoonroutes niet ontgaan, het werd gekopieerd en uitgerold in Vlaanderen.

Tijdens onze deelname aan Tour de Force Brede Fietstafel brachten we een sterk statement in over het verdwijnen van rustige binnenwegen. Hierbij werden we gesteund door NOC*NSF, ANWB en Fietsersbond. Ook krijgt recreatief fietsen, dankzij onze inbreng, een volwaardige plek in het Nationaal Toekomstbeeld Fiets. Uit onderzoek onder het Nederland Fietsland Fietserspanel bleek fietsen als vrijetijdsactiviteit populairder dan ooit. En dat doen we graag op rustige binnenwegen. Of voor onze bucket list: over de Afsluitdijk. We startten een lobby voor eerdere opening voor fietsers en wandelaars. En met succes. Kennisoverdracht vindt ook plaats naar het buitenland, zoals Frankrijk en Ierland.

foto nominatie LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute
Grote betrokkenheid
De bezoekscijfers van de LF-icoonwebsites en nederlandfietsland.nl schoten tijdens de zomermaanden omhoog. Over de maanden juni en juli 2020 was dit voor nederlandfietsland.nl +42% ten opzichte van vorig jaar. Ook werden we overspoeld met reacties van fietsers en oorkondeaanvragen. Met bijna 4000 volgers op Facebook hebben we wekelijks een goed bereik binnen de doelgroep. Daarnaast zijn er meer dan 1500 langeafstandsfietsers aangesloten bij ons forum. Ze helpen elkaar op weg, delen ervaringen en promoten het (vakantie)fietsen.

Regionale activiteiten
Ook zagen we dit jaar mooie regionale activiteiten zoals de blow-up kunst langs het Limburgse deel van de LF Maasroute. Investeringen in extra voorzieningen voor de recreatieve fietser in Zeeland, met oog op het behoud van de 5 sterren vanuit de Kwaliteitsmonitor fietsregio’s. En is er door Recreatieschap Drenthe hard gewerkt aan de vernieuwing van het fietsknooppuntensysteem. Mooi werk!

Fietsen is booming
Fietsen en wandelen was dit jaar dé manier om lekker in beweging te blijven en te ontspannen. Niet zo gek dat vakanties anders werden ingevuld: we bleven in eigen land en waren actiever. Deze trend is gelijk terug te zien in de enorme vraag naar nieuwe fietsen. Uit ons panelonderzoek naar fietsen in tijden van corona bleek ook al: fietsen is booming. Onlangs werd in onze opdracht landelijk onderzoek verricht naar specifiek fietstrektochten. Zo heeft 6% van de Nederlanders afgelopen jaar een fietstrektocht gemaakt in Nederland, waarvan ruim 30% voor het eerst. Deze en meer (indrukwekkende!) cijfers komen nu net binnen, die analyseren we en delen we in januari.

Tot 2021!
Samen met onze partners mochten we werken aan Nederland als fietsland. Kennis en ervaringen werden gedeeld. Dankjewel daarvoor. We wensen iedereen ondanks de beperkende maatregelen fijne dagen in goede gezondheid en kijken uit naar een prettige samenwerking in 2021!