kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Nominatie LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute voor Fietsroute van het Jaar

Gepubliceerd op dinsdag 24 november 2020

Nominatie LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute voor Fietsroute van het Jaar

De Fietsroute van het Jaar jury heeft vier routes genomineerd voor deze jaarlijkse verkiezing. Zowel de LF Zuiderzeeroute als de LF Kustroute hebben een nominatie te pakken, naast de Iron Curtain Trail en de Oranjefietsroute. Beide LF-routes werden dit jaar gelanceerd als LF-icoonroute met een vernieuwd tracé, nieuwe fietsgids met app, eigen website en nieuwe bewegwijzering. De nominaties zijn - naast de vele positieve reacties die we van fietsers ontvangen - een mooie kroon op ons werk samen met de routepartners.

De jury schrijft in het nominatierapport: "De vernieuwingen hebben de aantrekkelijkheid van de LF Kustroute versterkt. De fietser krijgt een goed beeld van het Zwin, de zeewering van Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, de Maasvlakte, het duinlandschap en de Waddenkust met het spel van eb en vloed tussen de kwelders. (...) De Deltawerken, Afsluitdijk en kustverstevigingen, maar ook de oude terpen en wierden met kolossale kerken, geven een duidelijke indruk van de eeuwenoude strijd tegen het water."

"De LF Zuiderzeeroute bestond eerst uit een combinatie van de LF21, LF22 enLF23.De Zuiderzeeroute is nu één route en bewegwijzerd met de zogeheten icoonbordjes. (...) Van de 440 kilometer is 95 kilometer geheel vernieuwd. De vernieuwde delen door het oude Zuiderzeestadje Vollenhove en via het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland voegen een dimensie toe.

De uitverkiezing van de Fietsroute van het Jaar is een initiatief van Hicle/Fiets en Wandelbeurs en heeft als doel de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes te stimuleren in binnen- en buitenland. De jury bestaat uit voorzitter Bert Sitters, Jessica de Korte en Luc Oteman. De belangrijkste criteria waarop zij de routes beoordelen zijn: nieuwe of recent vernieuwde route, kwaliteit van de route, aantrekkelijkheid van de route, voorzieningen onderweg, goed bewegwijzerd. Op 19 februari 2021 tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht wordt de winnaar bekend gemaakt. Naast de LF Zuiderzeeroute en LF Kustroute zijn de Iron Curtain Trail en Oranjefietsroute genomineerd.