kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Nieuwe schakel in fietsroutenetwerk provincie Utrecht

Gepubliceerd op vrijdag 12 november 2021

Nieuwe schakel in fietsroutenetwerk provincie Utrecht

Een mooi voorbeeld van kwaliteits-verbetering van een fietsroutenetwerk. Dat is het nieuwe fietspad tussen Nieuwegein en IJsselstein. Het Verlengde Meerlopad werd toegevoegd als schakel in het knooppuntennetwerk in provincie Utrecht. Aan de basis ligt het inmiddels afgeronde programma Recreatie om de Stad. Hierbij zijn verschillende groengebieden en recreatieve verbindingen in de provincie gerealiseerd. 

Met het bevestigen van knooppuntbord 77 werd het fietspad officieel in gebruik genomen als onderdeel van het provinciale fietsknoopppuntennetwerk. Routebureau Utrecht verzorgde de aanpassing van de bewegwijzering. Manager Routebureau Jeroen van Noort: "Goed dat bij de verbeteringen aan de infrastructuur nu ook meteen de recreatieve markeringen konden worden aangepast. Dit wordt bij aanleg van paden, tunnels e.d. in de praktijk nog wel eens vergeten."

Een routenetwerk is nooit 'af'
De nieuwe schakel illustreert ook dat een routenetwerk nooit 'af' is. Van Noort kan dit alleen maar beamen: "We zijn met het Routebureau bezig met een verkenning voor een volledige upgrade van het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Utrecht. Dit is nu ruim 12 jaar oud. En een groot deel van de bewegwijzering heeft inmiddels het einde van de houdbaarheid bereikt. Een uitgelezen moment om het hele netwerk tegen het licht te houden, en te onderzoeken waar mogelijkheden liggen voor verbetering. Het nieuwe Verlengde Meerlopad is al een goed voorbeeld van zo'n kans."

Verbeterde veiligheid
Langs het Verlengde Meerlopad zijn natuurvriendelijke oevers, en de fietser profiteert van verbeterde veiligheid. Gemeente IJsselstein deed hiervoor een aanpassing aan de Noord-IJsseldijk. De naam van het pad is overigens nog een werknaam. Begin 2022 buigt de IJsselsteinse straatnamencommissie zich over een definitieve naam, die linkt naar de rijke historie van het gebied.

Proejctachtergrond
Het Verlengde Meerlopad is een van de laatste projecten van het in 2020 afgeronde Programma Recreatie om de Stad. Provincie en gemeenten willen hier graag een vervolg aan geven. Insteek: groei van de regio hand in hand laten gaan met vergroening en kwaliteitsverbetering voor mens en natuur. Lees meer op provincie-utrecht.nl.

Foto van links naar rechts: Johan van Everdingen, recreatieschap Stichtse Groenlanden, Kees Geldof, gemeente IJsselstein, Lot van Hooijdonk, gemeente Utrecht en Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht. 

Fotocredit: Rick Huisinga