kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Nederlandse fietscultuur voorgedragen voor lijst immaterieel erfgoed

Gepubliceerd op dinsdag 20 augustus 2019

Nederlandse fietscultuur voorgedragen voor lijst immaterieel erfgoed


Het is een feit: Utrecht heeft de grootste fietsenstalling ter wereld. Op 19 augustus was de feestelijke opening van de fietsstalling Stationsplein. Een stalling met maar liefst 12.500 plekken. Bij de opening heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en Fietsplatform de Nederlandse Fietscultuur voorgedragen voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed. De zogenoemde Inventaris Immaterieel Ergoed Nederland is een lijst met gebruiken en gewoontes die in ons land worden gekoesterd. Eerder werden bijvoorbeeld de Sint-Maartenviering in Utrecht, de Varsity op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten en de Koeienmart in Woerden aan de inventaris toegevoegd. Ook algemenere gebruiken als het vieren van Sinterklaas en Koningsdag staan op de lijst.

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat fietsen onderdeel uitmaakt van de Nederlandse Identiteit. Het SCP vroeg mensen wat ze met de Nederlandse identiteit associëren. De fiets staat in de top-5. Alle Nederlanders samen fietsen zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Daarmee is fietsen goed voor ruim een kwart van onze verplaatsingen. Zulke hoge gebruikscijfers vragen om creatieve oplossingen. Zo bouwen we in Nederland enorme fietsgarages en heuse ‘fietsflats’ om al die fietsen een plekje te geven. Met als absoluut kroonjuweel de grootste fietsenstalling ter wereld bij Station Utrecht Centraal.

"Fietsen moet worden opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur. Ze vindt onze fietscultuur onderdeel van de Nederlandse identiteit. Nederland telt met ruim 22 miljoen rijwielen meer fietsen dan inwoners. "Kinderen gaan achterop de fiets naar school en later fietsen we zelf", aldus Van Veldhoven op Radio M Utrecht. "Al onze kinderen doen een fietsexamen als ze tien jaar zijn. We krijgen het letterlijk met de paplepel ingegoten. We hebben een heel goede infrastructuur met veilige fietspaden en we fietsen ook steeds langer door."

Als koepel voor het recreatief fietsen onderschrijft het Fietsplatform deze pleidooi voor opname van de nederlandse fietscultuur als immaterieel erfgoed. Dit wordt gedragen door onze aangesloten organisaties ANWB, Fietsersbond en Wielersportbond NTFU. Zij zorgen mede voor het borgen en bewaken van de fietscultuur.

Foto: gemeente Utrecht