kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Klinkende cijfers voor wandelen en fietsen

Gepubliceerd op dinsdag 25 augustus 2020

Klinkende cijfers voor wandelen en fietsen

Uit onze onderzoeken naar wandelen* en fietsen in tijden van corona wisten we het al: het is booming. En ook actuele cijfers van webbezoek en verkopen onderschrijven dit.

Wij als Fietsplatform zien een forse toename van het bezoek aan onze publiekswebsite nederlandfietsland.nl. Over de maanden juni en juli 2020 was dit +42% ten opzichte van vorig jaar. Daarbinnen is het gebruik: fietsrouteplanner +44%, landingspagina fietsroutes +67% en landingspagina LF-routes +46%. Enkele uitschieters zijn de Elfstedenroute met +91% en de Ronde van Nederland via LF met maar liefst +126%. Ook qua downloads is er een forse groei: GPX-bestanden LF: +74% en GPX-bestanden knooppunt: +130%. Het is goed om te bedenken dat deze groei samenvalt met een afsplitsing van de LF-icoonwebsites. Bezoek naar bijvoorbeeld de LF Zuiderzeewebsite verloopt steeds meer rechtstreeks en dus niet meer via nederlandfietsland.nl.

De nieuwe LF-icoonroutes zijn lastig te vergelijken. De websites worden nog geoptimaliseerd en aangevuld. Enkele cijfers: LF Maasroute website: +32%, LF Zuiderzeeroute website: > 5.000 p/m, LF Kustroute website: maand juli 4.700 bezoeken. Voor verkoopcijfers van gidsen zijn we afhankelijk van kwartaalcijfers van derden. We weten wel dat de Ronde van Nederland gids ontzettend hard gaat en dat de Basiskaart editie 2020 (oplage 4.000 ex) dit jaar geheel uitverkocht raakt.

Wandelnet ziet dat de verkopen van wandelgidsen in de webwinkel in juni en juli met +60% zijn toegenomen. Ook andere uitgeverijen geven flinke stijgingen in verkoop van Nederlandse wandelgidsen aan. Vooral populair zijn gidsen in ‘rustige’ gebieden zoals het Scholtenpad in de Achterhoek en het Friese Elfstedenpad. Ook de nieuwe gidsen Westfriese Omringdijk en Krijtlandpad zijn populair.

Het bezoek aan de website wandelnet.nl is in juni en juli gestegen met 30% en laat vooral stijging zien onder jongere doelgroep tussen 28-50 jaar. Het aantal downloads van routes is sterk toegenomen: Streekpaden +229% (16.000 downloads) en LAW’s +215% (57.860 downloads). Daarnaast zijn er twee keer zoveel mensen geweest in juni en juli die een eigen route planden via de wandelrouteplanner: 51.000 ten opzichte van 23.000 in dezelfde periode in 2019.

De cijfers laten zich goed verklaren: wandelen en fietsen is laagdrempelig en goed in te passen in de coronamaatregelen. Een fiets- of wandelvakantie in eigen land wordt zo voor velen een passend alternatief voor een buitenlandvakantie. 

*Wandelnet deed in april al onderzoek naar wandelen in tijden van corona en heeft op 24 augustus opnieuw een vragenlijst uitgezet.