kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Gezamenlijk meldpunt fietsen en wandelen in startblokken

Gepubliceerd op maandag 24 juni 2019


Samen met Wandelnet werken we aan één gezamenlijk meldsysteem voor fietsen en wandelen. Dit betekent extra gemak voor de recreant: één plek voor fiets- en wandelmeldingen. Voor de netwerkbeheerders biedt het meer efficiency. Zij kunnen straks op één plek de meldingen verwerken. Het systeem is zo gebouwd dat ook andere recreatievormen, bijvoorbeeld vaarroutes, in de toekomst makkelijk kunnen aanhaken.

screenshot Meldsysteem FietsroutebewegwijzeringOns huidige systeem is  bordjeweg.nl. Dit meldsysteem fietsroutebewegwijzering is in 2010 gelanceerd, specifiek voor het melden van problemen met de fietsroutemarkering. Vorig jaar maart werd 10.000e melding via dit meldsysteem opgelost. Het Fietsplatform monitort achter de schermen de resultaten op goede en tijdige afhandeling. 

Zusterorganisatie Wandelnet heeft een eigen meldsysteem: meldpuntwandelen.nl, met een bredere focus wat betreft soorten meldingen (bijv. ook over blokkades of over de routebeschrijving in de routegidsen). Samen met netwerkpartners inventariseerden we de mogelijkheden om bordjeweg.nl te verbeteren en te komen tot één gezamenlijk meldsysteem. Insteek is om zowel de voorkant als de achterkant  van de fiets- en wandelsystemen te koppelen. Om de wensen te inventariseren hielden we een werksessie met enkele routebureaus. In het najaar van 2018 is de beoogde werking van het systeem bij hen breed getoetst.

Inmiddels is de technische realisatie bijna een feit. Om een soepele overgang te realiseren wordt vóór livegang het systeem getest. Een handleiding voor de gebruikers 'achter de schermen' is in voorbereiding. De lancering van het nieuwe meldpunt staat gepland voor dit najaar.