kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Fietsplatform ondersteunt pamflet uitbreiding openbare toiletten

Gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2020

Fietsplatform ondersteunt pamflet uitbreiding openbare toiletten

Samen met collega-organisaties Fietsersbond en NTFU ondersteunen we het pamflet van de Toiletalliantie voor uitbreiding van openbare toiletten voor recreanten. Vanwege de corona-beperkingen zijn nu zo’n drie van de vier toiletten in de HogeNood-app niet beschikbaar, zo schat de Maag Lever Darm Stichting in. Dit veroorzaakt ‘sanitaire stop-stress’ bij mensen. Daarom verspreidden ze een pamflet en roepen op tot meer (tijdelijke) openbare toiletten.

Voor een snelle sanitaire stop kun je nu vaak niet bij de horeca terecht, want die mag alleen mensen met een reservering toelaten. Ook niet bij openbare toiletten, want die hebben we in Nederland nauwelijks. En zwembaden en bibliotheken moeten de toiletten voorlopig ook gesloten houden. Kortom: zo’n drie van de vier toiletten in de HogeNood-app zal niet beschikbaar zijn, zo schat de Maag Lever Darm Stichting in. Daarom verspreidden ze vanuit de Toiletalliantie een pamflet met oproep naar Rijk, provincies en gemeenten tot plaatsing van tijdelijke toiletten bij drukke fietsknooppunten en in dorps- en stadscentra.

Omdat er in elk geval tot september geen evenementen zijn, kunnen de werkloze mobiele toiletten en toiletwagens daarvoor ingezet worden. De alliantie ziet voor de toekomst graag permanente toiletten. Maar voor nu zou deze plaatsing het probleem een stuk kleiner maken.