kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Fietsplatform bij Landelijke Data Alliantie-kennisdag

Gepubliceerd op maandag 23 maart 2020

Fietsplatform bij Landelijke Data Alliantie-kennisdag

Op donderdag 12 maart 2020 kwamen het ministerie van EZK, provincies, gemeenten, destinatiemarketing-organisaties, routebureaus, brancheorganisaties, universiteiten en kenniscentra bij elkaar voor de eerste Kennisdag van de Landelijke Data Alliantie (LDA). Met aandacht voor recente ontwikkelingen, uitkomsten van onderzoeken en nieuwe inzichten. We waren als Fietsplatform ook vertegenwoordigd.

Eerste onderwerp was de opzet voor een nieuw onderzoek inkomend verblijfstoerisme (NBTC/CBS). Voor het eerst sinds 2014 wordt de buitenlandse verblijfsgast weer ondervraagd. Vervolgens gaf CELTH (Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality)  toelichting op hun model dat helpt om een geschikte methode voor dagrecreatief onderzoek te kiezen. Na de koffiepauze presenteerde NBTC de resultaten van een onderzoek naar de positieve en negatieve effecten van toerisme op de Nederlander. MarketingOost sloot de ochtend af een presentatie over de vitaliteit van dagattracties in Overijssel.

Na een lunch werden de deelnemers verdeeld in twee groepen. De eerste groep ging aan de slag met het thema: vakantiegedrag van Nederlanders. ‘Welke informatie uit de landelijke bronnen gebruiken we?’ ‘Waar gebruiken we het voor?’ In aansluiting daarop gaf het CBS een toelichting op de nieuwe aanpak van het onderzoek naar het vakantiegedrag van Nederlanders. CBS en NBTC gaan samenwerken om te komen tot één groot vakantieonderzoek – vergelijkbaar met het Continu Vakantieonderzoek (CVO). De tweede groep ging brainstormen over ‘Hoe gaan we het dagbezoek onderzoeken?’. Inzicht dat deze sessie opleverde was vooral dat het doel van het onderzoek een groot effect heeft op de keuze voor een methode, maar ook op de definitie van de dagbezoeker.

Deze drukbezochte bijeenkomst was een mooi startpunt voor het verder uitbreiden van de samenwerking op het gebied van kennis en onderzoek in de vrijetijdssector.

  • Klik hier voor de presentaties van de ochtendsessie en de inleiding over de LDA
  • Klik hier voor de presentatie van het CBS