kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Fietsen populairder dan ooit: vakantiefietsers blijven vaker in eigen land

Gepubliceerd op dinsdag 11 augustus 2020

Fietsen populairder dan ooit: vakantiefietsers blijven vaker in eigen land

Ruim de helft (55%) van de fietsvakantiegangers met vakantieplannen voor 2020 geeft aan dat corona een effect heeft of heeft gehad op hun plannen voor een fietsvakantie. Toch gaat het merendeel dit jaar wel op pad. Slechts 7% blijft liever thuis vanwege de risico’s. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van het Landelijk Fietsplatform hield onder het Nederland Fietsland Fietserspanel. Fietsen als vrijetijdsactiviteit is daarmee populairder dan ooit. 

Lekker weg in eigen land
Ruim 70% van de respondenten is van plan om dit jaar op fietsvakantie te gaan. Van deze groep kiest ruim 58% ervoor om één of meerdere fietsvakanties in Nederland in plaats van in het buitenland door te brengen. Echter niet iedereen past hun plannen voor een fietsvakantie aan; 29% van de respondenten geeft aan dat corona weinig tot geen effect heeft op hun vakantiegedrag. Deze toename van het aantal vakantieplannen in eigen land, sluit bij het beeld dat NBTC begin juli schetst naar aanleiding van hun Vakantie Sentiment Monitor.

LF-icoonroutes populair
De toegenomen interesse in een vakantie in eigen land en de versoepeling van de coronamaatregelen biedt veel kansen voor het fietstoerisme in Nederland. Dat de fiets niet mee mocht met de trein was voor veel trektochtfietsers een reden om vooral in de eigen omgeving te fietsen. Vanaf 1 juli mag de fiets weer in de trein. Dit geeft weer meer vrijheid aan de trektochtfietser om bijvoorbeeld de nieuwe LF Zuiderzeeroute, LF Kustroute of LF Maasroute te fietsen.

Ook bij Nederland Fietsland, het consumentenlabel van het landelijk Fietsplatform, is te merken dat er veel vakantietochten in eigen land worden ondernomen. Er komen veel vragen en ervaringen binnen. Ook vragen veel mensen de passende herinnering aan na het volbrengen van een van de routes: een schildje voor op het frame, en een persoonlijke oorkonde. Zo herontdekte Eric Bremer met zijn vriendin Inge Moll het vakantiefietsen deze zomer: ‘'Dankzij' de corona-pandemie hebben wij de afgelopen maanden het fietsen opnieuw ontdekt en dus besloten om de vakantie in eigen land ook per fiets te houden. En wat een vakantie werd het. We hebben Nederland opnieuw ontdekt en wat is Nederland toch mooi! Wij hebben genoten!’. 

Uitstel maar geen afstel
Eén op de vijf (21%) respondenten kiest ervoor om, vanwege de beperkingen die nog gelden voor bijvoorbeeld horecabezoek en bezienswaardigheden, de fietsvakantie uit te stellen. Een kleiner deel (8%) stelt de fietsvakantie uit, omdat zij last hebben van beperkingen met betrekking tot hun reisgezelschap. Waarschijnlijk fietsen zij met één of meerdere personen die niet tot hun huishouden behoren.

Nederland Fietsland Fietserspanel
Het Nederland Fietsland Fietserpanel is een panel dat bestaat uit recreatieve fietsers die geworven zijn via de Nederland Fietsland Nieuwsbrief en de Nederland Fietsland social media-kanalen. Bovenstaande cijfers komen uit het onderzoek naar ‘Fietsen tijdens corona’ en hebben betrekking op 580 respondenten die in de periode van 1 juli tot en met 14 juli benaderd zijn.