kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

EuroVelo deelt initiatieven in kader Restart Cycle Tourism

Gepubliceerd op maandag 20 juli 2020

EuroVelo deelt initiatieven in kader Restart Cycle Tourism

In het kader van de campagne #restartcycletourism verzamelt en deelt EuroVelo allerlei Europese initiatieven om het fietstoerisme weer een impuls te geven. Dit is een afgeleide van de algemene #restarttourism campagne.

Het is bijzonder om te zien hoe veel Europese landen afgelopen maanden zich hard hebben gemaakt om de fietser te faciliteren. In Luxemburg wordt – weliswaar tijdelijk (één maand in de zomer, in het kader van fietspromotiecampagne) – een groot aantal wegen in het buitengebied afgesloten voor doorgaand autoverkeer om daarmee ruimte te geven aan de fietser. Wellicht een idee om in ons land fietsers op dijkwegen of andere toeristische wegen fietsers ook vrijer baan te geven.

Vanaf 12 mei jl. mocht van de NS de fiets niet mee in de trein. Gelukkig heeft actieve lobby ervoor gezorgd dat per 1 juli de fiets wel weer meer mag. Fietsers kopen hiervoor een Dagkaart fiets en melden van te voren de rit aan, om zo zicht te houden op de drukte en beschikbaarheid van ruimte. In België hebben ze dit anders aangevlogen: hier mogen vanaf 1 juli t/m 31 december 2020 de fietsen gratis mee in de trein.

Als Fietsplatform dragen we in Nederland een steentje bij via onze geste richting Fietsers Welkom! horeca ondernemingen. Zij kunnen in 2021 gratis deelnemen aan dit kwaliteitslabel voor fietsvriendelijke horeca.

Lees hier (in het Engels) het volledig artikel met alle Europese initatieven.