kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Eerste resultaten Fietsvakantieonderzoek

Gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2019


LF-gebruikTijdens onze netwerkbijeenkomst op de Fiets en Wandelbeurs 2019 heeft Monica Wagenaar van De Afdeling Onderzoek de eerste resultaten van het Fietsvakantieonderzoek gepresenteerd. Aanleiding voor het opzetten van dit Fietsvakantieonderzoek is het ontbreken van betrouwbare informatie in de landelijke toeristische onderzoeken over de fietstrekvakanties en de vakantieganger die fietstrekvakanties onderneemt. Het volledige rapport zal begin april verschijnen.

Doelgroep
In de periode november 2018 t/m januari 2019 is geprobeerd zo gericht mogelijk de trektochtfietser te bereiken. Dit is gedaan door een oproep via: nederlandfietsland.nl, fietsvakantiewinkel, Fietsersbond, Fietsknoop, ANWB en via de sociale media. In totaal hebben 2842 respondenten de vragenlijst ingevuld, waarvan 1948 trektochtfietsers.

Gebruik LF-routes
De uitkomsten uit het Fietsvakantieonderzoek geven een betrouwbaar beeld van de trektochtfietsers. Het blijkt dat de respondenten die de afgelopen twee jaar meerdaagse fietstrektochten in Nederland maakten: dit gemiddeld 2,5 keer deden en dat 79% één of meerdere keren een LF-route gebruikte. Belangrijkste redenen voor het gebruik van de LF-route zijn het gemak (61%), eerdere positieve ervaringen (48%) en feit dat het product (de LF-route) past bij het soort vakantie (37%).

Economische betekenis
Door de uitkomsten uit het Fietsvakantieonderzoek te combineren met de jaarmeting van Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) kan berekend worden dat Nederlandse trektochtfietsers in totaal circa 50 miljoen euro per jaar uitgeven aan fietstochten op een LF-route.