kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Een kwart van alle fietsers vindt het druk op de fietspaden

Gepubliceerd op dinsdag 3 oktober 2017


drukte fietspad - foto CROWEen kwart van alle fietsers vindt het druk op de fietspaden. Eén op de tien heeft er problemen mee. Dat is niet alleen een gevolg van de toename van het fietsgebruik. Ook het gedrag van de fietsers zelf speelt een rol. Dat blijkt uit een studie van CROW-Fietsberaad die in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek doet naar de aard en omvang van drukte op fietspaden en wat mogelijke oplossingen zijn.

Tot nu toe wordt drukte op het fietspad meestal bepaald aan de hand van tellingen. Maar minstens zo belangrijk is wat de fietsers zelf ervan vinden. Daar richtte dit druktebelevingsonderzoek zich op, dat is uitgevoerd door Goudappel Coffeng. Ruim 2000 fietsers werd gevraagd wanneer zij het (te) druk vinden op het fietspad en waar dat van af hangt. Daarnaast peilde de onderzoekers de mening van scholieren, leden van de wielersportbond NTFU en deelnemers aan de avond-fiets4daagse in Zutphen.

Uit de enquête blijkt dat een kwart van alle fietsers het druk tot zeer druk vindt op de fietspaden in Nederland. Bijna 1 op de 10 fietsers heeft er problemen mee. Racefietsers en mountainbikers hebben er verhoudingsgewijs meer last van. Van hen vindt bijna 2 op 10 het een probleem.

De uitkomsten van het onderzoek wijzen erop dat vooral de interactie tussen fietspadgebruikers bijdraagt aan druktebeleving, denk aan naast elkaar fietsende scholieren, schreeuwende racefietsers, snelheid e-bikers. CROW-Fietsberaad gaat in de volgende fase van het project aan de slag met pilots die op verschillende manieren een bijdrage kunnen leveren aan vermindering van drukte op fietspaden.

Lees volledige bericht op www.crow.nl