kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen
Nieuws

Brabant zet in op meer themaroutes

Gepubliceerd op vrijdag 26 maart 2021

Brabant zet in op meer themaroutes

Meer aantrekkelijke thema fiets- en wandelroutes voor inwoners en bezoekers. Dat zijn de plannen voor Noord-Brabant. Provincie en gemeenten streven naar een routenetwerk van de allerhoogste kwaliteit, met prachtige nieuwe themaroutes. VisitBrabant Routebureau gaat de komende jaren met de uitwerking aan de slag. "Routes zijn van onschatbare waarde", aldus Wil van Pinxteren, gedeputeerde Vrije Tijd, Cultuur en Sport, Bestuur en Veiligheid van provincie Noord-Brabant.

De visie is bekrachtigd door provincie Noord-Brabant en alle Brabantse gemeenten. Van Pinxteren: "Het routenetwerk is zoveel meer dan paden en wegwijzers; het vertelt verhalen van de streek, helpt mensen om op een fijne en gezonde manier te bewegen en levert ondernemers veel bezoekers en dus bestedingen op."

Sinds een aantal jaren maakt VisitBrabant Routebureau de slag naar verhalende themaroutes op basis van het knooppuntroutenetwerk, ondersteund door goede communicatie, informatie en faciliteiten. Een strategie die aanslaat. Per jaar worden in Noord-Brabant circa 100 miljoen recreatieve tochten ondernomen en in totaal wordt per jaar in Brabant € 190 miljoen uitgegeven aan routerecreatie. De verwachting is dat de populariteit van routes de komende jaren verder blijft toenemen.

Een voorbeeld van een door VisitBrabant Routebureau ontwikkelde themaroute is de Zwarte Kaat fietsroute in Bladel. Deze vormt de blauwdruk voor nieuwe ‘Brabantse Sagen en Legenden’-routes rond streekverhalen.

Bron: Visit Brabant