kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Interview Frank Houtstra

EEN INTERVIEW MET FRANK HOUTSTRA | FIETSVAKANTIEWINKEL
Frank Houtstra (directeur Fietsvakantiewinkel) vertelt waarom de Zuiderzeeroute volgens hem 'icoonroute-waardig' is.

De Zuiderzeeroute is ‘icoonroute-waardig’, omdat…

… hij vrijwel heel ‘typisch Nederland’ in één route vangt. Alle historische, culturele en landschappelijke aspecten van Nederland worden samengevat in een rondje Zuiderzee.

De meest iconische plekken rondom de voormalige Zuiderzee zijn...

... voor mij niet op één hand te tellen! Ik kan zoveel bijzondere Zuiderzee iconen noemen. Natuurlijk is dat  Amsterdam, een unieke hoofdstad met prachtige grachten en grachtenpanden. Maar ook de bijzondere plaatsen als Volendam en Edam, het typisch Nederlandse schiereiland Marken, vissersplaats Monnikendam en de VOC historie van Hoorn en Enkhuizen. De hele historie is te bekijken in het Zuiderzeemuseum.

Met recht iconisch is de Afsluitdijk. Er is trouwens ook een alternatief voor de oversteek: een mooie anderhalfuur durende boottocht over het IJsselmeer. In Friesland proef je niet alleen de Zuiderzeehistorie maar ook die van de befaamde Elfsteden, bijvoorbeeld in Stavoren. De dichtbij het IJsselmeer liggende Weerribben zijn echt een natuurparadijs met vogels, rietlanden en moerasgebieden. Mijn favoriete stukje daar is de Kalenbergergracht. Tussen de huisjes en het water ligt een smal fietspad. De auto’s rijden achter de huizen langs. Dit maakt het heerlijk rustig en idyllisch.

De Hanzesteden Kampen en Elburg wil ik ook niet onvermeld laten. Direct gelegen aan het water maar op steenworp afstand van de uitgestrekte Veluwse bossen. In het Gooi is vestingstad Naarden echt een iconische plek. Dit typische stervormige vestingstadje is nog helemaal intact. En vergeet niet het Muiderslot (ook wel slim ‘Amsterdam Castle’ genoemd). Al met al, meer dan genoeg aansprekende ingrediënten voor zowel binnen- als buitenlandse toeristen. 

Partners langs de Zuiderzeeroute kunnen elkaar versterken door…

… te zorgen dat de fietser een totaalbeleving krijgt. Partners langs de route moeten zich realiseren dat fietsers niet alleen ‘hun’ stukje van de route fietsen: ze doen het hele rondje. Het zou mooi zijn als iedereen langs de route zich bewust is van wat er aan de andere kant van de route gebeurt. Wie fietsen daar? Wat is daar te zien en te doen? Als we met elkaar zorgen voor een optimale ervaring van de hele Zuiderzeeroute, verspreiden de positieve verhalen zich vanzelf. En dat hebben we allemaal nodig. Want zo krijgen we zoveel mogelijk fietsers op de Zuiderzeeroute: ook op ons ‘eigen’ stukje.