kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

Waterbus

Daphne de Wachter, medewerker marketing & communicatie, bij de Waterbus vertelt wat de combinatie tussen water en fietsen zo bijzonder maakt.

Met je fiets in de Waterbus varend over de Maas. Dat doen de meeste fietsers niet dagelijks. Wat maakt dit zo bijzonder? 
Voor ons is dit eigenlijk al heel gewoon. Openbaar vervoer over water op de Maas en Merwede is er al 20 jaar. Als Waterbus zijn we alweer 19 jaar actief en vervoeren we per jaar zo'n ruim 1,9 miljoen reizigers. Tijdens de ochtend- en avondspits zien we heel veel forensen en scholieren die we van de ene oever naar de andere oever brengen. Ook voor hen is dit al heel gewoon. Al blijft het uitzicht vanaf de boot op de Maas, zeker bij zonsopkomst of ondergang altijd fenomenaal. 

Varen is een echte beleving, helemaal als je recreatief op pad gaat, zoals tijdens de LF Maasroute. Wat heeft de Waterbus te bieden aan deze groep fietsers?
Na flink wat fietskilometers langs de oevers van de Maas is het een mooi moment om te ontspannen. Een vaartocht met de Waterbus laat je vanaf het water zien wat de route te bieden heeft. Je kunt van de ene naar de andere halte varen en daar weer van boord gaan om een stuk te fietsen in een omgeving die naast Flora en Fauna ook architectuur laat zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Rotterdam. De havenstad van de wereld waar nog steeds van alles in ontwikkeling is. Een bezoek aan het Wereld Erfgoed Kinderdijk. Of een bezoekje aan de SS Rotterdam op Katendrecht. De plek waar je heerlijk kan genieten van het uitzicht en een uniek uitzicht hebt over het water naar de Skyline van deze prachtige stad. 

Kun je zo met je fiets de Waterbus oprijden?
Ja, dat gaat allemaal heel gemakkelijk en je fiets meenemen kan ook nog eens zonder dat het extra kosten met zich meebrengt. Steeds meer mensen weten dat dit mogelijk is en dat zien we terug in het aantal fietsen dat mee aan boord gaat. We verwachten de komende jaren een lichte groei te zien op de recreatieve bestemmingen. De komst van de vernieuwde LF Maasroute zal hier zeker ook aan bijdragen.

Wat heeft de LF Maasroute te bieden aan ondernemers in de regio?
Specifiek voor Waterbus het verwelkomen van nieuwe reizigers aan boord. Mensen die de LF Maasroute ervaren zien plekken in Nederland die ze anders nooit zouden ervaren. De mogelijkheid om een stukje route vanaf het water te beleven maakt het dan extra bijzonder. Ook voor andere ondernemers in de regio biedt de komst van de route een schat aan (nieuwe) mogelijkheden. Ze kunnen aanhaken op de wensen en behoeftes van deze groeiende groep langeafstandsfietsers.