kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen

VVV Zuid-Limburg

We spraken met Herman Wehkamp, coördinator routepunt VVV Zuid-Limburg.

De Maas komt in het uiterste zuidelijke puntje van Nederland ons land binnen. Wat is het eerste dat je ziet?

Op de fiets word je bij de Sint Pietersberg gelijk getrakteerd op de indrukwekkende ENCI-groeve. Vanaf het uitkijkplatform geniet je van een adembenemend uitzicht op de mergelcanyon en het groenblauwe water. De trap naar beneden voert langs miljoenen jaren gesteente. Absoluut een aanrader om gelijk al even van de fiets af te gaan.

Vervolgens fiets je verder en doe je het historische centrum van Maastricht aan. Het Vrijthof of het Onze-Lieve-Vrouweplein nodigen gelijk uit voor een terrasje. Maar neem ook de tijd om iets meer van de stad te bekijken. De imposante Sint-Servaasbasiliek, het romantische stadspark en het Bonnefantenmuseum zijn slechts een kleine greep uit het aanbod van de stad die je zal verrassen.

Net buiten de stad kom je terecht in het grensoverschrijdende Rivierpark Maasvallei. De winterdijken zijn er autovrij zodat je er ongestoord kilometers aan elkaar kan rijgen terwijl je ten volle geniet van het prachtige uitzicht. in het rivierpark vind je een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, uiterwaarden en typische fauna en flora. En dan van die echte Maasdorpjes die getuigen van een verleden vervlochten met de Maas.

Zuid-Limburg is de eerste regio waar de bewegwijzering is aangepast. De LF Maasroute wordt echt door jullie omarmd.

Klopt, wij zien ècht de meerwaarde van een Langeafstand Fietsroute met een sterk merk en een gezamenlijke promotie. Wij profiteren graag mee van alle regionale en internationale inspanningen omtrent de Maasroute. Al na een aantal weken na het aanpassen van de bewegwijzering zagen wij de eerste touroperators die hun producten gingen aanbieden langs de Maasroute. De vele horecagelegenheden in de regio zorgen er voor dat dit voor de vakantiefietser een regio is waar het goed toeven is. Het Bourgondische leven hier zal menig fietser terug laten keren. Dus zowel op korte termijn, als op lange termijn een geweldig project. Daarnaast creëer je hiermee ook nog een mooie samenwerking met regio's buiten Limburg. Al met al een verrijking voor de toeristische regio.

Wat sterkt de LF Maasroute?

De meerwaarde zit hem in het resultaat van de gezamenlijke inspanningen. Met z'n allen kun je veel meer bereiken dan dat je als regio een route alleen in de markt moet zetten. De opwaardering tot EuroVeloroute 19 is mijn inziens ook heel belangrijk. Hiermee schaar je je onder een select gezelschap van Europese routes, waardoor je automatisch in de picture komt te staan. Vakantiefietsen is hot op dit moment en met de Maasroute hebben we hier een prachtig aanbod voor waardoor we hier echt van kunnen profiteren.