Tijdens een meeting over de EuroVelo-routedatabase presenteerde routemedewerker Pim de Kok de Nederlandse aanpak voor het beheren van fietsroutedata. Deelnemers uit 13 Europese landen volgden zijn uitleg over de landelijke routedatabank.

Routenetwerk in kaart

Bij de meeting waren professionals aanwezig die in de EuroVelo-landen werken met geografische informatiesystemen (GIS). Pim de Kok gaf eerst een toelichting op het Nederlandse fietsroutenetwerk en hoe dit beheerd wordt. Daarna ging hij in op de landelijke routedatabank: wat het precies is, waar het voor wordt gebruikt en hoe het technisch is opgebouwd.

Van handmatig naar geautomatiseerd

Een aandachtspunt in zijn presentatie was de complexiteit waarmee tot voor kort werd gewerkt bij het verwerken van routewijzigingen. Er waren veel handmatige handelingen nodig, en er werd gewerkt met verschillende formats en methoden. Dat maakte het verwerken van routegegevens tijdrovend en foutgevoelig.

In april is hierin een grote stap gezet: de regionale fietsroutedata van vier provincies zijn gekoppeld aan de landelijke routedatabank. Sindsdien worden wijzigingen in die regio’s automatisch doorgezet naar het landelijke systeem. Dat levert actuelere gegevens op, die bovendien beter bruikbaar zijn voor toepassingen zoals routeplanning en navigatie.

Toekomstplannen

Het doel is om in 2025 alle regio’s met compatibele beheersystemen aan te sluiten. De visie voor de jaren er na is om uit te groeien tot een realtime route-informatiesysteem.

Deze aanpak laat zien hoe Nederland inzet op slimme digitalisering van fietsroutedata – en dat blijft niet onopgemerkt in het buitenland.

Vergelijkbare berichten